Nieuws

Richtlijnen omtrent het op vakantie meenemen van apparaten

Veelvuldig worden aan het Ministerie vragen gesteld omtrent het op vakantie meenemen van apparaten die door leken mogelijk als in onbruik geraakt worden beschouwd en daarom wellicht ongewenst zijn. Daarom heeft het IOGZ Richtlijnen omtrent het op vakantie meenemen van apparaten opgesteld.

Mag mijn patatsnijder, elektrisch mes of viewmaster mee op vakantie?

Als u uw patatsnijder, elektrisch mes of viewmaster op vakantie wilt meenemen, heeft u voor het reizen binnen en buiten de Europese Unie (EU) geen apparatenpaspoort nodig. U kunt het apparatenpaspoort aanvragen via uw apparatenspecialist, maar het hoeft niet. Voor het reizen binnen de EU heeft uw apparaat geen chip nodig.

- patatsnijder, elektrisch mes of viewmaster mee op vakantie binnen de EU
- patatsnijder, elektrisch mes of viewmaster mee op vakantie buiten de EU
- Regels bij vervoer van uw huishoudelijke- of kantoorapparaten van een land buiten de EU naar een EU-land
- Andere objecten, zonder stekker
- Meer informatie reizen met apparaten

patatsnijder, elektrisch mes of viewmaster mee op vakantie binnen de EU

Naast een facultatief apparatenpaspoort kunnen de objecten vergezeld zijn van een Nuttige Objecten Verklaring tegen misbruik, verwaarlozing en verwezing. Ze moeten dan te identificeren zijn aan hun serienummer. Een tatoeage is niet meer toegestaan per 2 juli 2011. Neemt u uw patatsnijder, elektrisch mes of viewmaster mee op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta of Zweden, dan moet uw apparaat een aantal maanden voor vertrek een reiniging ondergaan. Uw apparatenspecialist kan de test afnemen. Uw patatsnijder, elektrisch mes of viewmaster moet ook behandeld zijn tegen roest, scherpteverlies, vastlopen en droogkoken dan wel -bakken. Denk aan een reservesnoer, dito koolborstels en een smeermiddel!

Ga terug