Nieuws

Belgen hebben voor twee en een half miljard aan ongebruikte spullen

Op Belgische zolders ligt voor 2,5 miljard aan ongebruikte spullen, zo meldden de media medio 2012. Met name gaat het om speelgoed en babyartikelen, kleding, meubels, boeken en strips.

Via het internet en op rommelmarkten proberen de Belgen deze spullen te verkopen. Zorgelijk is, dat zich onder dit materiaal ook in onbruik geraakte apparaten zouden kunnen bevinden, waarvan het lot onzeker is. Medewerkers van het IOGZ overwegen een reddingsmissie. Wellicht zullen IOGZ-depothouders worden opgeroepen om massaal per bakfiets of bestelauto de grens over te gaan.

De waarde van ongebruikte spullen op Belgische zolders, in garages en kelders bedraagt ruim 2,5 miljard euro. Van de Belgische huishoudens probeert het grootste deel deze spullen te verkopen, waarvan 2/3 via internet. De belangrijkste reden om de spullen te verkopen is om extra geld te verdienen. Maar ook wil bijna 40% anderen een plezier doen en vindt 45 % het zonde dat de spullen niet gebruikt worden. Dit blijkt uit een recent onderzoek dat zoekertjessite 2dehands.be onder ruim 15.000 Belgen hield.[...] De ongebruikte spullen betreffen vooral speelgoed en babyartikelen, kleding, meubels, boeken en strips. Van de respondenten schat 30% de waarde van deze spullen op ongeveer 300 euro. Maar liefst 15% vermoedt dat de waarde de 1.000 euro overstijgt. [...] Van de ondervraagde Walen verkoopt 60% hun ongebruikte spullen om extra geld te verdienen. In Vlaanderen is dat met 54% iets minder. Verkopen gebeurt vooral via internet. In Wallonië is de rommelmarkt ook nog altijd vrij populair: 37% probeert hun spullen daar te verkopen, terwijl slechts 20% van de Vlamingen dat doet, aldus www.bouwenwonen.net/interieur/. Ook De Standaard schreef over dit fenomeen.

Ga terug